A fal utólagos szigetelése

A nővére építészmérnök és egy alkalommal azzal a hírrel jött haza egy külföldi tanulmányútról, hogy Ausztriában acéllemezekkel végzik el a falak utólagos szigetelését. Blázsik István a nővérével hozott létre először, 1985-ben egy kisszövetkezetet. Később termelőszövetkezeti melléküzemágban végezték a munkát, aztán másodállású egyéni vállalkozó volt, végül 2000-ben kft-vé alakította a céget.

Elsősorban a régi munkatársakkal dolgozott, s mára kettejüket tulajdonostársként fogadta be a vállalkozásba. Elsősorban tűzihorganyzott acéllemezekkel dolgoznak, de használnak egyéni megrendelésre más fémet, például ezüstöt és injektálásos technológiával is dolgoznak.

A falazatok utólagos szigetelését fúrás- bontás nélkül, fém szigetelőlemez besajtolással, húsz év garanciával és megrendelés esetén ingyenes helyszíni nedvességméréssel végzik. A falszigetelés helye a lábazat és az első sor tégla fugája, melybe speciális szigetelőlemezt préselnek a fal teljes keresztmetszetében. A meglévő vakolatot három-hat centiméter szélességben kell leverni a munkához, hogy a fuga síkját látni lehessen. Az elkészített fugába sajtolják be az acéllemezt, húsz milliméter átfedéssel, a falazat teljes szélességében, miáltal a függőleges kapillárisok záródnak.

Blázsik István egy célgéppel hullámosítja a méretre vágott acéllemezt, melyet a falba sajtolnak (Fotó: Gáspár Gábor)

A munka célja, hogy az alaptest és a fal között megakadályozza a víz felfelé szivárgását a hajszálcsövesség által felkúszó víz megjelenését a falban és a penészesedést. Ez a hatás függ a szerkezet anyagától, az abban található lyukacskák eloszlásától, átmérőjétől. Nem elegendő a probléma speciális festékkel vagy bevonattal történő egyszerű elkendőzése abban a reményben, hogy a nedvesség okozta gondok megszűnnek. Bizonyos építőanyagokban a hajszálcsövesség eredményeként a nedvesség akár három-négy méter magasságig is feljuthat , például porózus kőzetek, rosszul égetett tégla használatakor.

A vízszintes falszigetelés a XIX. század végétől előírás minden épület építésénél, a korábban készült épületek falainak vizesedését legtöbbször ennek hiánya okozza. A besajtolt nagy szilárdságú hullámosított acéllemezek várható élettartama harminc év. Az eljárás csak vízszintes felületek szigetelésére használható. A módszer nagy előnye a hosszú garancián túl a helyszínen végzett munka gyors elvégezhetősége. Ezzel könnyebben felfűthetők lesznek az épületek, mert falak a legnagyobb kültéri felületei a háznak, és ki vannak téve olyan külső hatásoknak mint az eső, szél, nap és a talajvíz. Ezek a tényezők sokkal jobban befolyásolhatják a házak állagát mint azt sokan gondolnák, főleg a szigetelés nélküli vagy rosszul szigetelt házak esetében.

A felnedvesedett, penészes falak ideális utat biztosítanak a hőmérséklet kiegyenlítődésnek, a nedves felület következtében. A nedves kültéri falak a meleget a fal belső oldaláról a fal külső hideg oldala felé szállítják, ezáltal rendkívüli mértékben csökken a fal hőszigetelő képessége is. Ezt könnyen elképzelhetjük, ha hideg folyadékot töltünk egy pohárba, az üvegfelületen hamarosan gyöngyözve megjelenik a pára. Hasonló a helyzet a falnál is. Az acéllemezes megoldással új szigetelőréteg jön létre mechanikusan.

A tulajdonosok már érzik a változást

Blázsik Istvántól megtudtuk, hogy a kezdettől fogva igen nagy érdeklődés kísérte a munkájukat, sok volt a megrendelőjük. Aztán a gazdasági válság meglátszott az építőiparon és a felújításokon is, 2008-ban és 2009-ben élték meg a mélypontot. Most újra növekszik a megrendelések száma, amiből arra lehet következtetni, hogy igazak azok az állítások, melyek szereint kezdünk kilábalni a válságból, több jut az otthonunk kényelmére.

Varga Ibolya

http://veol.hu/otthon/a-tulajdonosok-mar-erzik-a-valtozast-1553839

Top