A beteg épület kialakulásához hozzájáruló jelenségek

Otthonunk veszélyei
A korszerű otthon nem olyan biztos menedék, mint ahogyan reméljük.
A mennyezettől a padlóig jellegzetes kockázati tényezők szerepelnek minden helyiségben, de még a kertben, vagy a garázsban is. A pince nedvessége, radonszivárgás, az elektromos vezetékek és készülékek elektromágneses mezői, a tisztítóanyagok, a bútorok habanyaga- mind-mind veszélyforrás.
A szennyezések belégzéskor, szájon át vagy bőrön át érnek bennünket, illetve egész közérzetünkre hatnak.
Mind a helytelen energiatakarékossági törekvések, mind az újabb mesterséges anyagok nagymértékben felelősek a „beteg ház” egészségkárosító hatásáért.
A mai „hermetikusan lezárt” házak légzáró dobozként viselkednek, a szennyező anyagok feldúsulnak és a légkondicionáló berendezések sem tudnak segíteni.

Penészes fal / épület

Penészes fal

 

Pazarló életvitel
A civil társadalom pazarló módon működik, ami egyúttal környezetszennyező hatású is. A rendelkezésre álló forrásokat felhasználja, de nem pótolja, pedig ezek a források végesek.
A „használd és dobd el” szemlélet uralkodik. A világ gazdagabb országainak magas fogyasztása a szegényeket még szegényebbé teszi és ezzel egy eljövendő válság előkészületeihez járul hozzá.
Az anyagok ipari megmunkálása nagy energiaráfordítást igényel.
A pazarlás kirívó példái az olajból – mint véges erőforrásból – előállított műanyagok melyek nagy mennyiségű, szintén szűkösen rendelkezésre álló energiát igényelnek. (Nagy Britannia műanyagtermelésének 30%-át az egyszer használatos csomagolóanyagok teszik ki, amelyből használat után szemét lesz!)

A múltban sok mindent, ha elromlott, meg lehetett javítani, a mai termékeket szándékosan úgy készíti, hogy egyszerűbb és olcsóbb legyen a régut újra cserélni, mintsem megjavítani.
Az energia felhasználás is pazarló módin, nem kellő körültekintéssel történik. Egy átlagos méretű, hagyományos szerkezetű csakládi ház kb. 20-30.000 kWh energiát fogyaszt évente. Ennek – az éghajlat és a szerkezei kialakítás függvényében:

40-60%-át fűtésre,
20%-át melegvíz készítésre,
15-30%-át főzésre, világításra és a különböző elektromos készülékek üzemeltetésére fordítjuk. Ha megfelelően hatásos a hőszigetelés, jók a tömítések, jó hatásfokkal üzemelnek a berendezések: a fűtésre és a melegvíz előállítására fordított költségeknek kb. a fele megtakarítható.
A modern otthonok nélkülözhetetlen eszközei az energiát faló elektromos háztartási készülékek- vajon olyan körültekintéssel és olyan gazdaságosan használjuk-e ezeket, amennyire csak lehetséges?

 

Top